EU-svartelisting av Mauritius: En fortelling om doble standarder og grov urettferdighet

På slutten av nittitallet avfyrte Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) det første skuddet, fordømte det de kalte «Skadelig skattekonkurranse», og noterte over 50 land, inkludert Mauritius, som forårsaker fordommer mot verdens økonomiske orden. IKKE INKLUDERT i listen var land som Sveits, Luxembourg, Hong Kong, Singapore, Nederland, som i flere tiår har praktisert de mest aggressive formene for skattekonkurranse på en ujevn spillebane. Mange av disse landene var medlemmer av OECD.

Det var en åpningssalvo som sendte det klare budskapet om at de store landene var ute etter å få de små, mens de fortsatt var fri til å fortsette med sin egen «skadelige praksis». Hvis du var et lite land, selv om du i din størrelse, du ikke kunne gjøre mye skade uansett, du var på hitlisten. Glem at noen svært store land knapt beskattet internasjonal virksomhet i det hele tatt, og de beste jurisdiksjonene for å hvitvaske store pengesummer er de viktigste finanssentrene i verden, hvor selv milliarder ville bli «tapt» midt i de rene volumene av transaksjoner.

Mauritius vedtok en spate av lovgivning i 2001/2002, etterfulgt av regelmessige oppdateringer, for å overholde beste internasjonale praksis. I de fleste tilfeller var vi foran flokken. Når du ikke har innflytelse, tar du ikke på deg klasseromsmobberen. Hvis vi var en stor oljeproduserende nasjon, ville ingen ha presset oss rundt. Hvis vi var et lite øyland medlem av EU, glem at vi var en kanal for varme penger utover fra de tidligere østlige blokklandene, ville vi nyte støtten fra våre brødre i EU, og alt vil bli bra.

glem det! Det tjente oss godt, og hjalp oss å få en god del av de internasjonale strømmene inn i India og Østen, som startet på nytt i 2004, etter Finanskrisen i Det fjerne østen på slutten av nittitallet. De mindre landene er ofte de første til å vedta de nyeste og strammeste standarder for regulering og overholdelse. Det er utenlandske bedriftseiere som stengte sine Mauritius-enheter, og migrerte til… London, hvor færre spørsmål ble stilt. Det er britiske skatteutøvere som presenterer Storbritannia som et ideelt skatteparadis for utenlandske investorer.

Så…

Kjære EU

Dere er alle mektige. Du kan lage eller bryte land, du kan gjøre eller bryte levebrødet til millioner over hele verden, og dette pålegger deg en plikt til rettferdighet og rettferdighet.

Du ødelegger Mauritius. Ordet er ikke for sterkt.

Noen spørsmål er kalt for:

Har du utført en UAVHENGIG as-sessment? Har du institusjonell evne til å gjennomføre en slik vurdering? Hvis ikke, på hvilket grunnlag har du svartelistet landet?

Hvis du har stolt på Financial Action Task Force (FATF – den internasjonale vakthunden mot hvitvasking og finansiering av terrorisme) rapporter, har du tatt hensyn til at:

I løpet av de siste tjue årene har Mauritius alltid vært i forkant av overholdelse av internasjonale standarder for anti-hvitvasking, og kampen mot terrorisme.

Legg igjen en kommentar