Isaias nærmer seg Florida som en tropisk storm

Tropical Storm Isaias flyttet nærmere Florida kysten på søndag, truer med å bringe sterk vind, flom og sterke bølger, men forventes ikke å bli en orkan igjen.

Isaias blåste vinder på 110 km/ t søndag kveld da den beveget seg nordvest mot Floridas østkyst, ifølge National Hurricane Center (NHC).

Kysten av halvøya ble rammet av vedvarende vind, men mens «noen svingninger i styrke» fortsatt var mulig, spår NHC at stormen ikke vil komme tilbake til orkanstatusen den tidligere hadde hatt. Stormen hadde ikke kommet tilbake for å påvirke kontakten med det varme vannet i Florida-stredet.

Klokken 20.00 lokal tid (mandag 00:00 GMT) var stormen omtrent 90 kilometer fra det amerikanske romsenteret ved Cape Canaveral, på vei nordvestover med en hastighet på ca. 13 km/t, ifølge Meteorologisk institutt.

Isaias var ventet å reise «nær eller over østkysten av Florida i dag (søndag) til sent i kveld» før han kom tilbake mandag og tirsdag til Atlanterhavet, ifølge NHC.

Isaias landet i Puerto Rico på torsdag, hvor liket av en 56 år gammel kvinne ble oppdaget lørdag i et kjøretøy vasket bort, og forårsaket også skade i Den dominikanske republikk.

Det dumpet kraftig regnvær på Bahamas, slo ned trær og flom gater. «Den verste» stormen rammet New Providence, øygruppens mest folkerike øy, på lørdag morgen, fortalte assisterende direktør for landets meteorologiavdeling, Jeffrey Simmons, til Nassau Guardian media outlet.

Tropiske stormadvarsler var i kraft fra øst-sentrale Florida til North Carolina. Det, sammen med South Carolina, kunne bli rammet av større vind på sine bredder, advarte NHC.

«Veldig bra hotell med god frokost»
Tiden forble å bli overvåket i Florida, hvis nødetater allerede er under press på grunn av et utbrudd av koronavirustilfeller. På søndag registrerte den sørøstlige staten 62 dødsfall (sammenlignet med en rekord 179 dagen før), for totalt 7206.

Covid-19 screeningsentre, hvorav mange er plassert i telt, ble stengt på torsdag og vil ikke gjenåpne før stormen er over.

Myndighetene har erklært unntakstilstand for østkystfylkene, fra Miami-Dade til Nassau, slik at føderale midler kan frigis, og mange innbyggere har iverksatt forholdsregler, inkludert barrikadering av butikkvinduer med trepaneler. Beboerne hadde også skyndt seg å hamstre på grunnleggende nødvendigheter.

For statens direktør for krisehåndtering, Jared Moskowitz, er dette en «veldig god test av mange nye protokoller og prosedyrer som er satt på plass i delstaten Florida for å bekjempe en orkansesong mens covid-19 har».

Han sa at hoteller hadde blitt satt opp slik at folk på jakt etter ly kunne opprettholde en sosial avstand, eller for å gi ly for folk som testet positivt for viruset.

Legg igjen en kommentar