Covid-19: Castex krever «ikke å la vår vakt ned» for å unngå rekonfinering

Jean Castex på mandag oppfordret franskmennene til å «ikke la sin vakt ned» i møte med Covid-19 for å «unngå en generell rekonfinment» under et besøk til Lille metropolen hvor bruk av masker er nå obligatorisk i visse «åpne offentlige steder», som andre steder i landet.

Mens metropolen, som andre regioner, står overfor en gjenoppblomstring av epidemien, oppfordret statsministeren til å «hver fransk person til å være veldig årvåken». «Viruset er ikke på ferie; det gjorde vi heller ikke,» sa han etter sitt besøk i Lille og Roubaix.

«Vi må beskytte oss mot dette viruset, spesielt uten å stoppe økonomisk liv og sosialt liv, det vil si å unngå utsiktene til utbredt rekonfinering,» advarte regjeringssjefen som ikke tok spørsmål fra pressen til stede.

Mr Castex, som har reist oftere siden han tiltrådte i begynnelsen av juli, ble ledsaget av innenriksminister Gerald Darmanin, regjeringens talsmann Gabriel Attal og minister for Små og mellomstore bedrifter Alain Griset, som sluttet seg til ham.

Ved Det regionale helsebyrået understreket Dr Patrick Goldstein, leder for akutt- og Samu du Nord-divisjonen ved Lille universitetssykehus, at «dynamikken er veldig bekymringsfull, det er helt nødvendig å bryte den».

I Lille-metropolen, som har 95 kommuner med en befolkning på 1,2 millioner, når positivitetsraten 3%, et nivå «tre ganger høyere enn i resten av avdelingen», og forekomsten står nå på 38 personer smittet per 100.000 innbyggere sammenlignet med 17 to uker tidligere.

«Pedagogikk» og «lukket»

Statsministeren, uten Mr. Darmanin, vandret deretter gjennom sentrum. Apostrohé flere ganger, han snakket ikke med noen forbipasserende, foretrakk å snakke med butikkeiere og politimenn.

«Vi skal klare det! Det er alles sak. Vi kommer til å vinne!» sa Castex under en utveksling med politifolk. – Det første du må gjøre er å fokusere på pedagogikk. Det er i alles interesse å gjøre dette, det er ikke å irritere dem. Og samtidig vil det ta litt fasthet for de som nekter å forstå,» la han til, før han besøkte et screeningsenter og går til en maskebutikk.

I byen, siden mandag, skilt med en logo ved inngangen til gatene bekymret plikten til å bære en maske.

I gågatene rundt Grand Place minner flere kommunale politipatruljer også forbipasserende om denne forpliktelsen. «Selv på en sykkel?» spør en syklist som nettopp har blitt arrestert. «Ja, så lenge du er i området er det obligatorisk,» svarer en offiser uten å verbalisere det.

På handelssiden understreket presidenten for Lille-handelsforbundet, Romuald Catoire, for statsministeren at handelsmenn «100%» støtter disse nye tiltakene.

Ifølge ham lider klar-til-slitasje butikker spesielt, men «momentum kommer tilbake, en utgytelse av solidaritet blir opprettet,» sa han.

Legg igjen en kommentar