Brasilianske Amazon: svært kraftig økning i branner

Antall skogbranner i den brasilianske Amazonas steg med 28% forrige måned sammenlignet med juli 2019, ifølge satellittdata utgitt på lørdag, drivstoff frykt for at verdens største regnskog vil bli ødelagt igjen av branner i år.

Brasils National Space Institute, INPE, identifiserte 6803 branner i Amazonas-regionen i juli 2020, opp fra 5318 året før.

Juli alene, satellitter oppdaget 1007 branner i Amazonas, INPE sa, den verste dagen for en juli siden 2005, sa miljø NGO Greenpeace.

Dette tallet er enda mer bekymringsfullt for forskere fordi 2019 allerede har vært et ødeleggende år for Amazonas, gnistprotester over hele verden.

Som et resultat har presset økt på Brasil, styrt av ytrehøyrepresident Jair Bolsonaro, for å love å gjøre mer for å beskytte denne gigantiske skogen, som forskere mener er avgjørende i kampen mot klimaendringer.

Hovedformålet med branner er å ulovlig rydde land for å gjøre plass til landbruk, husdyr eller gruvedrift.

Tusen branner på en dag
Miljøaktivister anklager Mr. Bolsonaro, en beryktet klimaskeptiker, for å oppmuntre til avskoging med oppfordringer om å åpne regnskogen for landbruk og industri.

«Mer enn tusen branner på en enkelt dag er en 15-årig høy, og det viser at regjeringens strategi for å gjennomføre media avledning operasjoner ikke fungerer på bakken,» Greenpeace Brasil talsmann Romulo Batista sa i en uttalelse.

President Bolsonaro har mobilisert hæren for å bekjempe branner, men miljøvernere sier at han ikke tar opp de virkelige årsakene til branner og avskoging.

En talsmann for Greenpeace Brasil sa at faktisk bekjempelse av brannstiftelsesforsøk på ulovlig klart land ville kreve andre tiltak enn de som ble truffet av brasilianske myndigheter.

» I tekstene er disse brannene forbudt, men forbudet fungerer bare hvis det også er svar på bakken, med flere patruljer. Kriminelle er ikke spesielt kjent for å overholde loven, forklarer Romulo Batista.

I tillegg har Bolsonaro-administrasjonen redusert budsjettet, ansatte og programmer fra Brasils miljøbyrå, Ibama.

«Kastet ut av vinduet»
«Alt som fungerte ble kastet ut av vinduet,» sa Erika Berenguer, en Amazon-økolog som forsker på vegne av de britiske universitetene i Oxford og Lancaster, til AFP.

Amazonas brannsesong går vanligvis fra juni til oktober.

Men branner er bare en av årsakene til avskoging. I løpet av resten av året, gjetere, bønder, gruvearbeidere og spekulanter «forberede» skogkledde områder for brenning senere.

De første seks månedene av 2020 var perioden der avskoging i den brasilianske Amazonas var den viktigste siden statistikken eksisterte: Ifølge INPE-data ble 3069 kvadratkilometer rasert.

Hvis en betydelig del av disse områdene hvor trær ble felt brennes i 2020, kan situasjonen bli katastrofal, advarer eksperter.

Innen 2019 hadde antall branner allerede økt med 200% i august år-på-år, med 30.900 branner registrert. Sao Paulo, megabyen tusen kilometer unna, hadde blitt dekket av en tykk sky av aske.

Legg igjen en kommentar